neděle 7. února 2016

GRANOLA OBSESSION



Už rok a půl se snažím nejíst bílý průmyslově zpracovaný cukr v jakékoliv podobě. A ani ten hnědý mi nepřijde nijak zdravý. Přírodních cukrů je všude dost, ať už v podobě ovoce, medu, javorového sirupu a nebo, kdo je fanoušek, klidně i stévie. Proto mě vždycky nejvíc naštve, když si chci koupit svoji tolik milovanou granolu v obchodě a pak otočím na složení jenom proto, abych tam našla, že v jedný porci je 6 lžic přidaného cukru. Neděkuji pěkně a jdu dál. Naštěstí udělat si domácí granolu není raketová věda, takže šup, upečte si ji doma sami podle sebe. 

It's been a year and a half now since I've been trying not to eat processed white sugar (no, not even the brown kind) in any form. There is plenty of natural occurring sugars in fruits, honey, maple sirup or for those who fancy this even the stevia. That's why I'm always so mad when I want to buy my beloved granola in the store but then I look at the ingredients and there is about 6 spoons of added sugar. For what? No, thank you, bye. Fortunately, making your own granola is not rocket science so get up and bake your own granola.




Základem jsou jakékoliv ovesné vločky, ořechy, které máte rádi, semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, atd.) a kokosový olej, kterým se to všechno spojí. Můžete sladit medem nebo javorovým sirupem, pokud se vám chce, a pak už je to na vás. Přidejte kokos, sušené ovoce, kakao, skořici, vanilku nebo cokoliv zrovna najdete v kuchyni (to je vůbec ten nejlepší způsob, jak dělat granolu!).

The main ingredients are oats, nuts that you like, seeds such as sunflower seeds, pumpkin seeds or flax seeds, and coconut oil. If you want to, you can sweeten it with honey or maple syrup and then it's up to your fantasy and your taste buds. Add coconut flakes, dried fruits, cocoa powder, cinnamon, vanilla or whatever you have at home which is the best way how to prepare your granola anyway. 





Rozehřejte v kastrůlku kokosový olej, přidejte kakao nebo jiná koření, javorový sirup nebo med a zalijte tím připravenou nakrájenou suchou směs. Moje momentálně neoblíbenější kombinace je:

ovesné vločky, lískové oříšky, pekanové ořechy, kešu oříšky a slunečnicová semínka smíchané s kakaem, javorovým sirupem, kokosem a trochou vanilkového neslazeného mandlového mléka. 

Pečte na 150°C po dobu tak 30 - 40 minut a tak dvakrát to promíchejte. Dejte mi vědět, jak se vám to povedlo! :)

Warm up the coconut oil in casserole, add maple sirup or honey, cocoa powder and other spices and pour it over your chopped up dry mixture. My momentarily favorite combo is:

oats, hazelnuts, pecans, cashew nuts and sunflower seeds mixed up with cocoa powder, maple sirup, coconut flakes and unsweetened vanilla almond milk. 

Bake for 30 - 40 minutes at 150°C and mix it up twice. Let me know how it goes! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat