sobota 19. září 2015

WHAT IT TAKES TO COME TO CANADA (or anywhere else)

Vycestovat do cizí země a zůstat tam z jakéhokoliv důvodu není vůbec jednoduché. I když si někdo může myslet, že způsob, jak se tam dostat, a všechny kroky, které je nutné podstoupit, jsou naprosto jasné, tak mně to ještě před rokem vůbec jasné nebylo. Byla jsem ráda za každý podobný článek, jako se teď chystám napsat já. Někteří lidé v mém okolí měli ten dojem, že jsem se přihlásila na program od svojí školy a měla tak všechno prakticky zařízené a nemusela se o nic starat. Tak to ale určitě nebylo. Byl to jeden velký zážitek i před tím, než jsem sem vůbec přijela, hlavně proto, že jsem neznala nikoho, kdo by musel vyřizovat přesně to, co jsem musela dělat já. Takže pojďme na to, snad to někomu pomůže a ušetří pár starostí. :)

Coming to a different country and staying for whatever reason is not easy. Even though someone might think that the steps you have to take to live/study/work abroad are more than obvious, they weren't that obvious for me a year ago and I was grateful for every article like this one I'm about to write. Some people I know had the idea that I applied for a school program so I had everything settled and arranged so I didn't have to do anything but no. It was one hell of a journey even before I came here because I didn't know anyone who would go through the exact same thing I did so let's get to it. Hope it will help someone and maybe save some troubles. :)

1. Země a důvod, proč odjet. 
Musíte mít něco, na co se budete těšit a na co budete myslet v průběhu všeho zařizování, plánování a organizování. Pro mě to byla vidina školy (tak to jsem si nikdy nemyslela, že řeknu), která by mi pomohla dostat se do odvětví, ve kterém bych ráda pracovala. Země jasná úplně nebyla, ale to vyplynulo tak nějak samo. Další možností je samozřejmě práce. Ze začátku je to dočasná záležitost, která se může vyvinout v záležitost trvalou. Pro někoho jsou motivací už jenom nové zkušenosti. Pak se taky najdou lidé, kteří jednoduše nechtějí žít v zemi, kde se narodili. A to je naprosto v pořádku, jen je pak třeba najít cestu, jak se do vybrané země dostat. 

1. The country and reason for coming.
You have to have something to look forward to so the vision of that would get you through the paperwork, planning and organizing. For me it was coming to school that would help me to get into the industry I would love to work in. Another option is to work. At first it's always just temporary matter that can turn out into a more permanent one. For someone it could be just about the new experience. Also there are those people who just don't want to live in their motherland. And that is perfectly okay but you have to find a way and a visa that would allow you to stay. 



2. Visa
Jaký typ víza budete potřebovat záleží na tom, jakou jste si vybrali zemi a jaký je důvod, proč tam jedete. U mě to byla Kanada a studium, takže jsem potřebovala studijní povolení.  Měla jsem velké štěstí, že rok předtím, než jsem přijela, otevřela kanadská vláda nový program zvaný Co-op Diploma Program, což znamená, že sem přijedete na určitou dobu studovat a pak stejnou dobu pracujete v daném odvětví. Začíná to na 6 měsících studia a 6 měsících práce. Dostala jsem zároveň studijní a pracovní povolení, ale žádala jsem pouze o studijní. 

Pokud jste z Čech, tak smůla, ale na kanadské ambasádě v Praze už nemáme vízové oddělení, takže budete muset vše vyřizovat s kolegama ve Vídni. Zažádat o vízum a poslat všechny dokumenty se dá i online, ale osobně bych to nedoporučovala. Je lepší to všechno poslat poštou a pokud se něco nepovede, tak se tam dá vždy dojet a osobně se domluvit s někým přímo tam, kdo je kompetentní k tomu udělovat víza. Měla jsem to štěstí, že jsem náhodou narazila na úžasnou paní Helenu Kyhošovou, která mě celým procesem provedla a pomohla mi vyplnit a odeslat všechny dokumenty. Všema deseti můžu její agenturu geministudents.cz doporučit. V ostatních agenturách byli dost nepříjemní a občas ani nevěděli, co to ten Co-op Diploma Program je. Akorát vám naúčtujou neskutečný peníze a nakonec si všechno budete vyřizovat sami. 

2. Visa
What type of visa you will need depends on what country you chose and what is the purpose of your stay. Mine was Canada and studying. Therefore, I needed to get a Study Permit. Moreover, I was so lucky that just a year before I came here, the Canadian government opened a new program called Co-op Diploma Program which means that you can come here to study for a certain period of time and then work in your field of study for the same amout of time. It starts at 6 months of school of work and 6 months of work. So I got the Study Permit and Work Permit at once but I only applied for the Study Permit. 

If you're from the Czech Republic then too bad, we don't have visa department on the Canadian Ambassy in Prague anymore so you will have to deal with the one based in Vienna. You can apply and submit all your documents online but I would not recommend doing that. It's always better to send everything by mail and if something goes wrong, just drive down there and speak directly to someone competent personally. I was so lucky that I ran into my amazing Mrs. Helena Kyhosova that guided me through the whole process and helped me with all my documents. It was so nice to have someone to rely on when you have no idea what to do. I can recommend her agency geministudents.cz. The other agencies were rude and had no idea what the Co-op Program is. They will just charge you a lot of money and won't help you with anything. 


3. Dokumenty
Následující dokumenty budete potřebovat prakticky všude, kam pojedete:
- žádost o vízum,
- doklad, že máte na účtě požadovanou výši peněz,
- dopis o přijetí ze školy,
- kopii cestovního pasu,
- kopii rezervace letenky (zatím není potřeba kupovat),
- důkaz, že umíte anglicky (např. TOEFL test).
Ostatní bude záležet na každé zemi zvlášť a také na typu víza, o které žádáte. 

3. Documents
These you will need practically everywhere you go: 
- application form,
- proof of financial support,
- acceptance letter from your school,
- copy of your passport, 
- copy of a reservation of a plane ticket (you don't have to buy it yet),
- proof of knowledge of English (e.g. TOEFL test).
Others will depend on every country and type of visa you are applying for. 



4. Letenka
Pokud nechcete za letenku platit víc, než je opravdu nutné, pak doporučuji ji koupit co nejdříve to půjde. Opravdu se pak dají ušetřit hezké peníze!

4. Plane ticket
If you don't want to pay more money than you have to, I suggest you to buy your plane ticket as soon as possible. You can save a lot of money!



5. Cestovní pojištění
Pokud budete v zahraničí déle než 6 měsíců, pak je potřeba si odhlásit zdravotní pojištění v Čechách a zařídit si dlouhodobé cestovní pojištění na CELOU dobu pobytu. Pokud budete chtít zůstat 2 roky, ale pojištění budete mít jenom na 1 rok, tak pak vám imigrační úředník dá povolení jenom na 1 rok a nebude se s váma bavit. Pozor na to, ne všechny pojišťovny jsou schopné to na dva roky uzavřít. Nejlepší nabídku má zatím AXA Assistance a to bez debaty. Při vstupu do země budete potřebovat potvrzení o uzavřeném pojištění.  

5. Insurance 
If your stay abroad is going to be longer than 6 months, then you have to sign out of your medical insurance in Czech and pay for long term travel insurance for the WHOLE time of your stay. If you will want to stay for 2 years but you will have your insurance only for 1 year, immigration officers will confirm your visa only for 1 year. Be careful about this part because not every insurance company will be able to do this. The best offer you will get in Czech is from AXA Assistance. You need to have the confirmation from your insurance company when you enter the country. 



6. Ubytování
Při příletu budete potřebovat potvrzení o tom, že máte na prvních pár dní zařízené ubytování. Bude stačit potvrzení o zaplaceném hotelovém pokoji. 
Po mě to pa úředník nechtěl, ale to bylo asi spíš proto, že byl naprosto zlatej a nechal mě během pár minut jít a nijak mě nedusil, ale ostatní už tak milí nebyli z toho, co jsem tam slyšela za otázky, co se dost podobaly výslechu. 

6. Acommodation
Before you come here, you need to have a proof of the fact you have a place to stay for the first few days or so. Confirmation of paid hotel room is fine. 
They didn't want to see mine but that was because my officer was such a sweetheart and let me go in a few minutes but the others were kind of tough.



7. Hodně štěstí a hodně trpělivost :)

7. Good luck and a lot of patience :) 


Pokud máte nějaké otázky nebo další doporučení, tak určitě piště dolů do komentářů!

If you have any questions or any other recommendation, leave them in the comment below!


Pictures from Pinterest.

Žádné komentáře:

Okomentovat