úterý 22. prosince 2015

CHRISTMAS HEALTHY BAKING


Minulý týden jsme se s Lauren rozhodly, že si uděláme takový malý odpolední vánoční dýchanek. Upekly jsme si "cukroví," válely se na gauči a koukaly na filmy, který nám měly navodit tu vánoční náladu, která se mi doteď vyhýbala. Jako obvykle, když jsme s Lauren, se ten čas poděl, nevím kam, a klasicky jsme se smály non-stop. Ale teď k těm sušenkám. No, znáte mě, musela jsem si je přetvořit na svoji zdravou verzi bez cukru a musím vám říct, že to bylo neskutečně dobrý. K tomu hrnek mlíka a perfektní odpoledne bylo završeno. 

Recept na "vanilkové rohlíčky:"
170g mouky
200g rozemletých vlašských ořechů
100g medu
1 vejce
40 ml mléka
1 PL vanilkového extraktu
1 ČL soli
1 ČL kůry z citronu

Ořechy smíchejte se solí, kůrou z citronu, vejce, medem a vanilkovým extraktem, až se začne uvolňovat olej z ořechů. Postupně pak přidávejte mouku a vypracujte těsto, které pak zabalte do igelitu a nechte odležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc. Následně vytvarujte rohlíčky a pečte přibližně 15 minut na 175°C. 

Recept na perníčky:
250g žitné mouky 
50g másla (pokojové teploty)
1 vejce
3 PL medu/javorového syrupu
2 PL mléka
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL kůry z citronu
skořice, hřebíček, vanilkový extrakt

V jedné míse smíchejte máslo, med/syrup, vejce, mléko a v druhé promíchejte mouku, koření, kůru z citronu a prášek do pečiva. Potom všechno spojte dohromady a vzniklé těsto zabalte do igelitu a nechte do druhého dne uležet v lednici. Další den si vyválejte těsto a vykrajujte dle libosti. Pečte na 170°C asi 10 minut. Já jsem svoje perníčky ještě namočila do rozpuštěné hořké čokolády a posypala kokosem, ale zdobit samozřejmě můžete, jak se vám zachce :) 


You gotta love her. 


Last week, me and Lauren decided to make ourselves a little Christmasy afternoon with baking some Christmas cookies, chilling and watching some movie to get the holiday spirit. As usual, we had so much fun and I don't know where the time went again! About those cookies... You know me, I had to make the cookies my healthy #sugarfree version and let me tell you, it was amazing! We had it with a glass of milk and the afternoon was perfect. 

The recipe for "vanilla rolls:"
170g flour
200g ground walnuts
100g honey
1 egg
50 ml milk
1 table spoon vanilla extract
1 tea spoon salt
1 tea spoon lemon zest

Firstly mix walnuts with salt, lemon zest, honey, egg and vanilla extract. After that little by little add flour and make a dough. Cover it with foil and let it rest in the fridge for at least 2 hours, perfectly over the night. Make the rolls and bake for 15 minutes on 175°C. 

The recipe for "gingerbread cookies:"
250g rye flour
50g butter
1 egg
3 table spoons honey/maple syrup
2 table spoons milk
1 tea spoon baking powder
1 teat spoon lemon zest
cinnamon, vanilla extract

You will need two bowls - in one you will mix the dry ingredients (flour, spices, lemon zest and baking powder) and in the other one whisk the wet ingredients (butter, honey/maple syrup, egg and milk). Combine those mixtures together and make a dough. Cover it in foil and let it rest in the fridge till the next day. Roll the dough, cut out any shapes you desire and bake for about 10 minutes on 170°C. I decorated mine with melted dark chocolate and sprinkled some coconut flakes on top of them but you can do whatever you wish with them. Be creative! :) 



Žádné komentáře:

Okomentovat