pátek 22. července 2016

TOFINO | Part I.

Pátek, 4:30 ráno, budík zvoní na celý byt, spolubydlící nás minimálně v hlavě proklíná a nedivila bych se, kdyby po nás něco hodila. Dobalit posledních pár švestek, naložit kufry do auta a můžeme jet. Trajekt odjíždí v 6:30, ale rezervace přestane platit 30 minut předtím, plus nevíme, jak to tam bude s dopravou, kudy se tam jede a podobně. Přijely jsme, lístek jsme dostaly, zařadily jsme do fronty a měly jsme 45 minut do odjezdu. Koukáme kolem, že všichni vystupují z aut, chodí zpátky s kafem a v autech chybí řidiči, tak se přeci taky půjdeme podívat, ne? Paní oficírka nám říká, že na cestu zpátky k autu lístek nepotřebujeme, tak všechno v pořádku. Za ani ne 15 minut s vracíme zpátky a naše auto tam stojí na místě jako poslední a ostatní nás objíždí. S největší ostudou dvě blondýny dobíhají k autu, já jsem se nám tak smála :D 

Friday, 4:30am, the alarm is going off and I wouldn't be surprised if my roommate would throw the phone out of the window, I know I wanted to do that. Couple things left to be packed away, load the car and off we go. The ferry leaves at 6:30am but the reservation is valid only until 30 min prior the departure so we have to be there early, also we have no idea how the drive is, how to get there what to do etc. Everything went smoothly, we got the ticket, spot in a line and 45 minutes until the departure. When I look around, everyone is getting from their cars, walking away from them and coming back with cups of coffee in their hands so we can go out too, right? The ferry lady says that we don't need our ticket to get back to our car so we go look around. We're going back not even in 15 minutes and our car is the last one standing, everyone else is driving around us to get on the ferry while two blondes are trying to get back to their car. I was actually laughing to myself and then even out loud. Too funny :D
Nejlepší snídaně - borůvkový koláč od babičky. Díky babí!

The best breakfast of all times - blueberry pie from my grandma. Thank you!
Cesta na Vancouver Island trvala z Horseshoe Bay Terminálu asi hodinku a půl, vyjely jsme v Nanaimu a měly jsme 200 km cesty před sebou. Nakonec nám to trvalo skoro 4 hodiny, protože celouscestu jedete po normální silnici většinou 80km/h, je to samá zatáčka, projíždíte horama, ale je to krásná cesta. Samý krásný výhled, příroda a všehovšudy narazíte jenom na jedno město. Pak dorazíte na křižovatku, kde doleva je městečko Ucluelet a doprava už to slavné Tofino. Do Tofina se dostanete přes Pacific Rim National Park, který mi ale přišel, že bude mít atmosféru jako stejnojmenný film a taky že jo! Mlha, šedivo, strašidelno. Napravo od silnice je to samý les a nalevo samá krásná dlouhá a člověkem nenarušená pláž. To bylo dokonalé! Vyjely jsme z parku, vysvitlo sluníčko a před námi bylo Tofino. 

The ferry ride from Horseshoe Bay to Vancouver Island took about hour and half and we got off in Nanaimo. We had about 200 km ride ahead of us and let me tell you, it was a beautiful ride. It goes through mountains, a lot of beautiful lakes and views around the whole time but you can go only about 80 km/h so it took us almost 4 hours to get to our destination. Then you get to a crossroads where turning left leads you to Ucluelet and if you go right you will end up in Tofino. You have to go through the Pacific Rim National Park which reminded me of the movie with the same name and it looked the same! Grey, scary, foggy. Forests on the right side of the road and endless beautiful beaches on the left. After couple kilometers the sun came out and we were, finally, in Tofino. 
Žádné plány jsme neměly, co bude to bude, a za hodinu od příjezdu už jsme seděly na lodi s koupeným obědem z místní restaurace a jely jsme hledat velryby na moře a pak se podívat na Hot Springs. Fotky už poví víc než já, tak rolujte dolů, mám jich tam pro vás hromadu jenom z prvního dne :)

We had no specific plans, but somehow an hour after our arrival we were sitting on boat with lunch from a local pub and were about to watch some whales and see some Hot Springs spots. Well, pictures will say much more than I ever could so scroll down and enjoy, I've got plenty of pics for you just from the first day :)
Výlety na Whale Watching nebo Hot Springs si můžete zamluvit na spoustu místech. My jsme konkrétně jely s Marine Adventures a dostaly jsme tu i slevu, protože jsme bydlely v Marina West Motel. Není to nejlepší místo, ale na jednu nebo dvě noci to je naprosto dostačující. A snídaně byla úplně výborná.

You can book Whale Watching or Hot Springs trips at many places. We went with Marine Adventures and we got a discount because we were staying in Marina West Motel. It wasn't the best place but for a one or two night stay it's totally fine! And the breakfast was amazing.
The best chicken burger for lunch!
Velrybu jsme nakonec našli! Ale hlavu vystrčila jenom jednou, pak nám zamávala ploutví a pak už se jenom nadechovala každé tak 3 minuty. Bylo to naprosto úžasné vidět to takhle zblízka! Bohužel na fotkách není nic moc vidět, tak jsme si to užívali bez foťáků.

And yes, we did get to see the whale! But she only showed her head once, she waved at us with her fin and then she was just coming up to get some air. It was absolutely amazing to see it so close! Unfortunately the pictures are not so great so we were enjoying the moment without cameras for a while.
K Hot Springs se jde asi půl hodinku (zpátky jsme to měly za 23 minut, ale to bylo vražedné tempo :D). Není to tak daleko, 1,8 km abych byla přesná, ale jde se po takovéhle dřevěné stezce, kde je to samej schod, nahoru dolů a zase naopak, takže to zpomaluje. Celkem je tam asi 800 schodů (sama jsem to spočítala, ha).

You have to walk to get to the Hot Springs probably for like an half an hour (it took us 23 to get back but that was a killer tempo :D). It's not far at all, 1.8 km to be exact, but you have to walk on this wooden trail and there is about 800 stairs going up and down so they will slow you down. There is about 800 stairs in total (I counted them myself, lol).
Voda v jezírkách má teplotu 40-50°C, kameny jsou krásně prohřáté, takže lepší relax po cestě jsem si neuměla představit. Dokonce jsem si tam tak na 20 minutek schrupla! Což bylo sice super, ale určitě ne ten nejlepší nápad, protože jsem si odnesla asi 14 štípanců od komárů plus jeden, co nakonec od komára nebyl, ale asi od pavouka nebo tak něco. A já jsem na všechny tyhle štípance hrozně alergická, takže to pěkně bolelo. Ugh.

The water in the small lagoons is about 40-50°C, the stones are warm so that was the best way to relax after all the traveling. I even fell asleep for about 20 minutes! Which was great but probably not the best idea because I ended up with about 14 mosquito bites plus one that turned out to be from a spider or something. I'm very allergic to all the insect bites so it hurt a lot after that, ugh.
Nakonec jsme viděli i lachtany a mořské vydry! To byla taky paráda. Lachtani jsou naprosté lemry líné, jenom se tam válí, občas se převalí moc a spadnou do vody, vydávají ukrutné zvuky a smrdí :D Na těch kamenech skoro nejsou vidět, maskování před kosatkami jim jde perfektně :) Na fotce jsou ti menší klucí, ti velcí byli na druhé straně, největší vážil něco kolem tuny!!! Vydry plavaly na zádech mezi mořskou trávou, mezi kterou se maskují před kosatkama. To bylo snad to nejrozkošnější, co jsem kdy viděla. 
Celkově ten výlet lodí určitě stál za to! I když nejsem fanoušek takových organizovaných výletů, tady to určitě stojí za to. Už jenom samotná jízda na lodi byla perfektní, celou dobu jsem si to užívala. A průvodce nám říkal všechny zajímavosti, například jak vlci a pumy plavou přes kanály mezi jednotlivýma ostrovama, takže kolikrát jsou taky vidět i ve vodě!

At the end we got to see sea lions and sea otters too! That was so awesome. The sea lions are such lazybones, they are just laying around, if the roll too much on one side they fall to the water, they make awful noises and smell really really bad :D They are hard to see in that picture, the are hiding from the orcas. In the picture you can see the small guys, the really big ones were on the other side and the biggest one weighed about a tun!!! The sea otters were swimming on their backs among the seaweeds, again camouflaging. That was the cutest thing I have ever seen. 
The while trip was great. Even though I'm not a fan of these organized trips, this was totally worth it. The boat ride itself was so much fun, I was enjoying every moment of it. The guide was such a cool dude, he was telling us everything about the town, the island, animals, such as the wolves and cougars actually swim across the channels from one island to another. I think that is so cool.
A západ slunce byl, jak vidíte, naprosto kouzelný. Jó, pro ty já mám slabost.

And the sunset was magical, as you can see for yourselves. Yup, that is my weak spot.

Žádné komentáře:

Okomentovat